Pressmeddelande -
Få svenska köp i Spanien – men ökat intresse
Svenskarna fortsätter att agera avvaktande på en het spansk bostadsmarknad, visar en rapport från den spanska inskrivningsmyndigheten Registradores. Samtidigt kan ett trendbrott vara på väg. – Räntesänkningar och förväntningar om ljusare tider har gjort att vi märker en ökad efterfrågan, säger Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Utland.
Under det andra kvartalet gjordes 146 273 fastighetsaffärer i Spanien, en minskning med 3,4 procent jämfört med det första kvartalet och 3,8 procent färre mot samma kvartal förra året. Utlänningar fortsatte att vara aktiva och stod för 14,8 procent av alla fastighetsköp (21 648), en ökning med 0,6 procent.
Svenskar genomförde 595 köp, en nedgång med 1,3 procent. Jämfört med samma period förra året är nedgången ännu kraftigare (-10,9 %). Samtidigt börjar tecken på en vändning synas, enligt Fredrik Kullman på Bjurfors.
– Höga räntor och en svag krona fick många svenskar att pausa sina drömmar om en bostad i solen. Nu märker vi en ökad efterfrågan och tror att det kommer att återspeglas i köpstatistiken för tredje kvartalet. Allteftersom de ekonomiska utsikterna förbättras förväntar vi oss att fler och fler kommer att förverkliga sina planer.
Sverige ligger trots detta kvar på tolfte plats på listan över de största köparnationerna i Spanien. En lista som för övrigt har ruskats om rejält de senaste 1-2 åren. Köpare från Marocko och Rumänien har blivit allt vanligare och har nu gått om både Italien och Frankrike.
Största utländska köpgrupper i Spanien, andra kvartalet 2024
- Storbritannien (8,37 %
- Tyskland (6,98 %)
- Marocko (6,10 %)
- Rumänien (5,31 %)
- Frankrike (5,22 %)
- Italien (5,18 %)
- Nederländerna (5,18 %)
- Belgien (4,65 %)
- Polen (4,63 %)
- Ukraina (3,06 %)
- Kina (3,02)
- Sverige (2,75 %)
- Ryssland (2,39 %)
- Irland (1,82 %)
- USA (1,71 %)
Källa: Registradores
Nya prisrekord
Under det andra kvartalet steg bostadspriserna i Spanien med 2,9 procent jämfört med första kvartalet. Det genomsnittliga priset uppgick till 2 004 €/m², vilket är den högsta nivån sedan mitten av 2008. Bland de områden där priserna ökade mest – och som är särskilt populära bland svenskar och nordbor – utmärker sig Gran Canaria med en uppgång på hela 19,6 procent. Även andra områden såg betydande prisökningar, däribland Teneriffa (+8,1 %), Málaga (+7,1 %), Mallorca (+6,3 %) och Alicante (+4,1 %).
– Den spanska bostadsmarknaden har visat enastående styrka genom krisen. Försäljningsvolymerna har legat på historiskt höga nivåer och priserna har fortsatt att sätta nya rekord. Men det är inte för sent att göra en bra affär. Ränteläget inom ECB-området ser allt ljusare ut, och den spanska ekonomin är i god form, vilket bäddar för fortsatt prisuppgång. Vår bedömning är att vi kommer se en viss konsolidering under hösten för att därefter se årliga prisökningar på ett par procent. Det är med andra ord ett perfekt läge att slå till innan priserna stiger ytterligare, säger Fredrik Kulman.
Tuffare att hitta drömbostaden – köpmäklare viktigare
Men samtidigt som intresset bland svenskar nu ökar varnar Kullman för att det finns allt fler tecken på inlåsningseffekter på marknaden, något som kan påverka utbudet och försvåra möjligheterna för svenska bostadsköpare.
– Till skillnad från Sverige är det i Spanien betydligt vanligare med bunden ränta på bostadslån, vilket just nu gör att färre vill sälja eftersom de måste lösa lån med låg ränta och ta nya med högre ränta. Detta har höjt kraven på att kunna orientera sig i utbudet för att hitta rätt bostad. Jag brukar alltid rekommendera svenskar som vill köpa bostad i Spanien att anlita en köpmäklare, en kostnadsfri tjänst som ger stöd genom hela affären, men detta har blivit ännu viktigare i dagens marknad.
Populära områden bland utländska fastighetsköpare (andel utländska köp):
- Alicante (43,52 %)
- Teneriffa (37,20 %)
- Mallorca (33,37 %)
- Málaga (30,81 %)
- Girona (26,44 %)
- Gran Canaria (25,59 %)
- Murcia (23,58 %)
- Almería (20,65 %)
- Tarragona (15,63 %)
- Castellón (14,63 %)
Källa: Registradores
Fredrik Kullman tipsar: Så gör du en bra bostadsaffär i Spanien
- Utgå från dina behov. En attraktiv bostad som möter vanliga behov är alltid populära.
- Köp i ett område som är expansivt och populärt med bra kommunikationer från Sverige och andra länder. Då kommer bostadsvärdet att bestå.
- Sätt en budget för vad bostaden ska kosta. Glöm inte att kostnader för jurist och inskrivning uppgår till cirka 10-15 procent av köpeskillingen. Utöver det bör du ha en kontantinsats på runt 30 procent av köpeskillingen.
- I och med att euron har stärkts kan det bli en bättre affär om lånet tas i euro med bostaden som säkerhet. Då slipper du dessutom ta nya lån på din bostad i Sverige.
- Hade du tänkt att hyra ut bostaden bör du ta reda på uthyrningsmöjligheterna och vilka lagar och regler som gäller kring uthyrning i bostadsområdet, i staden och provinsen.
- Välj en mäklarbyrå som du känner dig trygg med och som kan erbjuda jurister som håller koll på att allt går rätt till under köpprocessen. Kom ihåg att mäklare kan hjälpa dig att köpa alla objekt på marknaden – även konkurrenternas.
Ämnen
Om Bjurfors
Bjurfors är Sveriges största privatägda fastighetsmäklare med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors under mer än 50 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer. Under 2021 förmedlade Bjurfors fler än 17 000 bostäder till ett totalt värde om 70 miljarder kronor. Den samlade omsättningen uppgick till 1 miljard kronor.