Pressmeddelande -
Färre svenska köp på het spansk bomarknad
Allt färre svenskar köper hus i Spanien. Samtidigt så stiger priserna i semesterfavoriten – tvärtemot den globala trenden. Detta visar statistik från den spanska inskrivningsmyndigheten Registradores.
150 141 transaktioner gjordes i Spanien i det fjärde kvartalet. Trots att det var klart svagare än det tredje kvartalet (-10,6 %) blev 2022 det starkaste året på Spaniens bostadsmarknad sedan 2008 (646 241 transaktioner). Tillväxten jämfört med 2021 var hela 14,5 procent.
Den höga utländska efterfrågan som setts under året fortsatte i det fjärde kvartalet. Förvisso minskade de utländska köpen till att motsvara en andel på 14,71 procent (-1,21 %), men det är ändå den näst högsta siffran som någonsin registrerats.
– Trots inflation och försämrad ekonomi håller det rekordstora intresset från utländska köpare i sig. Vi ser fortfarande att det finns ett uppdämt behov från covid-åren samtidigt som trenden med distansarbete har breddat målgruppen för utlandsboende. En och annan lockas nog också av att det blivit mycket billigare att leva i Spanien jämfört med många andra länder i Europa. Med ett milt klimat är skenande elpriser ingen stor fråga i Spanien, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Utland.
Men samtidigt som Spanien upplever en boom av utländska köp fortsätter de svenska köpen att minska. 727 stycken köp gjordes av svenskar under årets sista kvartal, en minskning med 23,3 procent.
– Den ekonomiska krisen har slagit hårdare mot Sverige och det har fått många svenskar att vänta med sitt köp. En orsak är den kraftiga nedgången vår egen bostadsmarknad, en annan är kronförsvagningen. Efter årsskiftet har vi dock kunnat ana ett trendbrott. Fler hör av sig och är intresserade, och framför allt är det fler som tar steget, säger Fredrik Kullman.
Högre priser i klassiska svenskområden
Till skillnad från de flesta av världens bostadsmarknader så stiger priserna i Spanien. Fjärde kvartalet bjöd visserligen på en mindre nedgång (-0,4 %), men över en 12-månaders period är priserna tydligt upp (+6,7 %). Andrahandsmarknaden var det som gick lite svagare (-1,1 %) medan nya bostäder såg stigande priser (+2,5 %). Samtidigt är det stora skillnader mellan olika områden. I klassiska svensknästen som Málaga-provinsen med populära Costa del Sol (+2,0 %) och ö-gruppen Balearerna med bland annat Mallorca (+5,7 %) fortsätter priserna att klättra.
Enligt den stora bostadsportalen Idealista har även 2023 börjat i dur. I januari steg priserna i Spanien med 0,1 procent jämfört med i december.
– Inget tyder på att vi kommer få en avmattning i priserna. Har man pengarna och går i köptankar är det nu man ska köpa. Det finns en stark efterfrågan både från inhemska och utländska kunder samtidigt som utbudet är relativt begränsat. Särskilt i de större städerna och på de klassiska turistorterna, säger Fredrik Kullman.
Växande trenden
Ett smart sätt att täcka delar av kostnaderna för köpet kan vara att hyra ut sin semesterbostad, tipsar Fredrik Kullman.
– Spanien är världens största turistland med miljontals besökare året om så det har alltid väldigt populärt att hyra ut. Men nu med högre inflation som fått hyrorna att rusa ser vi att ännu fler tar chansen. I bästa fall täcker du inte bara kostnaderna, utan kan till och med tjäna pengar på att bo i ett underbart varmt klimat ett par veckor om året.
Största utländska fastighetsköpare i Spanien, fjärde kvartalet 2022:
- Storbritannien (10,87 %)
- Tyskland (9,23 %)
- Frankrike (6,44 %)
- Rumänien (5,10 %)
- Belgien (4,91 %)
- Italien (4,86 %)
- Marocko (4,82 %)
- Holland (4,64 %)
- Sverige (3,29 %)
- Polen (3,05 %)
Mest populära områden för utländska fastighetsköpare i Spanien, fjärde kvartalet 2022:
- Alicante (42,94 %)
- Balearerna (36,15 %)
- Málaga (34,05 %)
- Santa Cruz de Tenerife (32,55 %)
- Girona (31,12 %)
- Las Palmas (22,15 %)
- Murcia (21,87 %)
- Almería (19,43 %)
- Castellón (16,16 %)
- Tarragona (15,79 %)
Källa: Registradores
Fredrik Kullman tipsar: Så gör du en bra bostadsaffär i Spanien:
- Utgå från dina behov. En attraktiv bostad som möter vanliga behov är alltid populära.
- Köp i ett område som är expansivt och populärt med bra kommunikationer från Sverige och andra länder. Då kommer bostadsvärdet att bestå.
- Sätt en budget för vad bostaden ska kosta. Glöm inte att kostnader för jurist och inskrivning uppgår till cirka 10-15 procent av köpeskillingen. Utöver det bör du ha en kontantinsats på runt 30 procent av köpeskillingen.
- I och med att euron har stärkts kan det bli en bättre affär om lånet tas i euro med bostaden som säkerhet. Då slipper du dessutom ta nya lån på din bostad i Sverige.
- Hade du tänkt att hyra ut bostaden bör du ta reda på uthyrningsmöjligheterna och vilka lagar och regler som gäller kring uthyrning i bostadsområdet, i staden och provinsen.
- Välj en mäklarbyrå som du känner dig trygg med och som kan erbjuda jurister som håller koll på att allt går rätt till under köpprocessen. Kom ihåg att mäklare kan hjälpa dig att köpa alla objekt på marknaden – även konkurrenternas.
Ämnen
Regioner
Om Bjurfors
Bjurfors är Sveriges största privatägda fastighetsmäklare med omkring 600 medarbetare på 90 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors under mer än 50 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer. Under 2021 förmedlade Bjurfors fler än 17 000 bostäder till ett totalt värde om 70 miljarder kronor. Den samlade omsättningen uppgick till 1 miljard kronor.